Teknologia

Täytyykö puhelin laittaa jatkuvasti laturiin? – 7 vinkkiä, joiden avulla puhelimen akun kesto paranee

Tänä päivänä älypuhelin on oikeastaan ihan yhtä hyödyllinen kuin sen akun kesto. Eihän sillä oikein mitään tekisi, jos akkua ei ole ladattu.

Monet meistä kyllä käyttävät paljon rahaa puhelimen suojaamiseen erilaisilla suojakuorilla, mutta emme ymmärrä sitä, että vähintäänkin yhtä paljon aikaa ja vaivaa pitäisi käyttää akun kunnon suojelemiseen.

Monissa älypuhelimissa, tableteissa ja läppäreissä on litiumioiniakku. Se tarjoaa monia hyötyjä, joista yksi on ohuempi muotoilu, mikä mahdollistaa tyylikkäämmät älylaitteet.

Silti nämäkin akut kuluvat käytössä väistämättä, olipa sitten katsomassa videoita, selaamassa nettiä, juttelemassa ystäville tai hyödyntämässä ilmaiskierroksia ilman talletusta.

Jokainen puhelimen omistaja on varmasti huomannut, että akun käyttöikä näyttää lyhenevän ajan myötä ja vuoden kuluttua akku kestää ehkä vain enää puolet siitä, mihin se alun perin pystyi.

Tämä johtuu siitä, että joka kerta, kun litiumioniakku latautuu ja purkaa energiaa, menettää se pienen osan siitä kyvystä, miten paljon virtaa se voi pitää sisällään.

Miten voimme pitää huolen siitä, että akku pysyy huippukuntoisena mahdollisimman pitkään? Tässä artikkelissa käydään tarkemmin läpi erilaisia vinkkejä, joilla akun kesto paranee!

7 vinkkiä, joilla parantaa puhelimen akun kestoa

1) Älä anna akun mennä täydestä tyhjään

Monet voivat ajatella, että paras tapa pitää akku terveenä on ladata se ihan täyteen ja sen jälkeen purkaa kokonaan tyhjäksi, eli 100-prosenttisesta mahdollisimman äkkiä nollaan. Olet myös voinut kuulla, että akun kalibrointi parantaa sen toimintaa.

Tämä kaikki on jäännettä vanhemmista akkutyypeistä, eivätkä litiumioniakut toimi samalla periaatteella. Kalibroitavaa akkumuistia ei enää ole olemassakaan.

Päinvastoin, rasitat akkuasi enemmän ja lyhennät sen käyttöikää tekemällä näin. Akun ikä voi jopa puolittua, mikäli sen antaa mennä täydestä tyhjään verrattuna esimerkiksi siihen, että akkua olisi alun perin ollut 60 %.

Nykyaikaiset akut altistuvat suurimmalle kuormitukselle, kun ne ovat täysin ladattuja tai tyhjiä, paras tapa pitää se pitkään hengissä on osittainen lataaminen.

Ihannetapauksessa sinun tulisi ladata akku noin 80 % ja välttää sen menemistä alle 30 %. Jos tämä ei ole mahdollista, pyri lataamaan akku enintään 90 % ja laita se uudestaan lataamaan ennen 20 % saavuttamista.

2) Vältä lataamasta akkua yli 100 %

Vaikka puhelimen jättäminen yöksi laturiin on hyvin yleinen tapa ihmisten keskuudessa, voi se lyhentää akun käyttöikää merkittävällä tavalla.

Kun akkua pidetään 100 % jälkeen ladattuna, se ei ainoastaan koe suurempaa rasitusta isommasta jännitteestä, vaan se kerryttää ajan myötä myös lämpöä.

Puhelinten akut eivät kuumene niin paljon, että se olisi ihmiselle vaarallista, mutta akun altistuminen korkealle kuumuudelle on yksi nopeimmista tavoista syödä käyttöikää lyhyemmäksi.

Jos sinun on pakko laittaa puhelin latautumaan yön yli, varmista, että se on viileässä ja hyvin ilmastoidussa paikassa, jotta lämpö pääsee haihtumaan tehokkaammin. Viimeinen paikka, jossa puhelinta kannattaa pitää yön yli latauksessa, on tyynyn alla.

3) Lataa puhelinta hitaasti, jos mahdollista

Kukaan ei väitä, etteivätkö erilaiset pikalaturit ja nopeat lataukset säästäisi paljon aikaa. Jos kuitenkin haluat maksimoida akun käyttöiän, sinun kannattaa säästää nämä lataukset lähinnä hätätilanteita varten.

Miksi? Koska ne voivat vahingoittaa akkua etenkin silloin, jos käytössä on vanhempi puhelin.

Akun hitaampi lataaminen tekee itse akulle pelkkää hyvää. Toisinaan sen lataaminen tietokoneen tai läppärin kautta voi olla todella hyvä asia, koska tällöin lataaminen tapahtuu vielä hitaampaa.

4) Hyödynnä erilaisia akkutiloja

Nykypäivänä iOS- ja Android-laitteissa on erilaisia älykkäitä akkutiloja, kuten virransäästötila tai akunsäästötila.

Nämä ovat todella hyödyllisiä, koska ne vähentävät automaattisesti akun käyttöikää kuluttavia toimintoja, kuten suorittimen käyttöä, ilmoituksia, sähköpostiviestien etsimistä ja näytön kirkkautta.

5) Käytä tummaa tilaa (jos sinulla on OLED-näyttö)

Jos sinulla on hieman uudempi puhelin, kuten – vähintään – iPhone X tai Samsung Galaxy S9, on sinulla mahdollisuus vähentää akun kulumista siirtymällä tummaan tilaan.

Esimerkiksi iPhonen akun käyttöikä pitenee 30 %, kun hyödyntää tummaa tilaa. Google teki oman tutkimuksensa Google Pixelistä ja osoitti, että puhelin kuluttaa 63 % vähemmän energiaa tummassa tilassa.

Tämä koskee ainoastaan uudempia puhelimia, joissa on OLED-näyttö. Tämä johtuu siitä, että toisin kuin LED- ja LCD-näytöissä, OLED-näytön jokainen pikseli on valaistu erikseen.

Näin ollen mustat pikselit eivät käytä lainkaan virtaa eivätkä tummat värit ole syömässä akkua tyhjäksi. LED- ja LCD-näytöt sen sijaan syövät akkua saman verran riippumatta siitä, onko käytössä vaalea vai tumma tila.

6) Sammuta Wi-Fi ja bluetooth, jos et käytä niitä

On tärkeää pitää mielessä myös asioita, jotka auttavat akkua kestämään kauemmin yhdellä latauksella. Koska mitä vähemmän latauskertoja akku käy läpi, sitä hitaammin se kuluu ja sitä pidempi käyttöikä on.

Yksi yleinen akun käyttöikää kuluttava toiminto on, että Wi-Fi ja bluetooth ovat päällä, vaikka ne eivät ole käytössä. Ne kuluttavat akkua etsimällä jatkuvasti laitteita tai verkkoja, joihin voi yhdistää.

Sammuta siis Wi-Fi ja bluetooth, kun et oikeasti käytä niitä.

7) Madalla näytön kirkkautta

Näytön kirkkaus kuluttaa akkua huomattavasti ja siksi näytön kirkkautta on hyvä madaltaa esimerkiksi sisällä ollessa. Ideaalitilanne on se, että näyttö on pienimmällä mahdollisella kirkkaudella siten, että siitä kuitenkin näkee vielä lukea.

Vaikka puhelimen näyttö näyttää upealta täydellä kirkkaudella, ei sen käyttäminen ole akun kestämisen kannalta lainkaan järkevää.

Related posts

Tekoälyn Rooli Räätälöidyssä Lääketieteessä

Kristopher Ulises

Miten teknologian kehitys on vaikuttanut yritystoimintaan?

Kristopher Ulises

Vähennä stressitasosi kotona käyttämällä 5 upeaa Android-sovellusta

Kristopher Ulises